SUBJ:
      Format for Opinion on Accepting Travel Payments under 31 USC 1353

FROM:     AFMCLO/JAF

DATE:
      July 5, 2002

Formats have value because they keep us from having to reinvent the wheel.  Here is a format for an opinion on accepting travel payments from a non-Federal source under 31 USC 1353.  The format assumes that the traveler is a military member, since the citations are from the Joint Federal Travel Regulation (JFTR).  If the traveler would be a DoD civilian employee, you would use the citations from the Joint Travel Regulation (paragraphs C4900 to C4908).

There is nothing magical or mandatory about the language used in the format.  You are welcome to tailor the language to fit your particular circumstances, or to create your own format, as you wish.  Also, before using the format, please research the ethics rules assiduously to ensure that this is the right format to use in your particular situation.  Finally, if you have any suggestions or comments about the format, please let us know.

*****************************************************************************************












[date]

MEMORANDUM FOR  [office symbol of client]

FROM:   [office symbol of your legal office]

SUBJECT:   Offer of Travel Expenses from  [name of non-Federal organization offering them]

1.   This  [(memo) (message)]  responds to your request for advice regarding the travel expenses that have been offered by  [name of non-Federal organization]  in connection with the travel by  [name of military member]  to the  [name of event to which the member will travel].

2.   Facts.   [describe what is being offered, by whom, to whom, for what reason, and all other relevant information]

3.   The rules.  The Joint Federal Travel Regulation (JFTR) states that a Federal agency may accept a gift of travel expenses (including transportation, lodging and subsistence) from a non-Federal source in connection with travel by a military member to a function in his or her official capacity.  [JFTR para. U7902A].  Acceptance of such travel payments is authorized by 31 USC 1353.

The regulation provides three examples of the types of functions for which travel expenses may be accepted under this authority.  These are:  (1)  an event at which a member participates as a speaker or panel participant,  (2) a conference, convention, seminar, symposium or similar event attended primarily for training (other than promotional vendor training), or to present or exchange substantive information concerning a subject of mutual interest to a number of parties, and  (3) an event where a member receives an award or honorary degree in recognition of meritorious public service related to the member's official duties.  [JFTR para. U7901A(1)]

The regulation also states that travel expenses may not be accepted under this authority in order to attend  (1) a meeting or other event required to carry out a Uniformed Service's statutory and regulatory functions (i.e., a function essential to the Uniformed Service's mission), such as investigations, inspections, audits, site visits, negotiations, or litigation, or  (2) promotional vendor training or other meetings held for the primary purpose of marketing the non-Federal source's products or services.  [JFTR para. U7901A]  It is sometimes said that this authority can be used to accept travel expenses for "mission-enhancing" travel, but not "mission-essential" travel.

Travel expenses may be accepted in one of two ways:  either by check payable to the  [Air Force]  [name of Military Department or DoD agency] , or by payment in kind (i.e., where the member is provided with food and refreshments directly or where the non-Federal source pays the member’s hotel bill).  [JFTR para. U7901C & D].  Travel expenses may not be accepted by a check payable to the member.  [JFTR para. U7902A].

Travel expenses may be accepted under this authority only if acceptance is authorized in advance of the travel.  [JFTR para. U7903A]  The acceptance of travel expenses under this authority must be approved in writing by the member's "travel approving authority," with the advice of the member's Ethics Counselor.  [JER para. 4-100c(1)]  The Joint Ethics Regulation does not define "travel approving authority."  However, the term is interpreted as any person who can approve travel by the military member.  [Since General Officers normally approve their own travel, this means that a General Officer may accept travel payments under 31 USC 1353 for his or her own travel, with the concurrence of his or her Ethics Counselor.]

If the non-Federal source offers a gift of travel on a commercial airline, the military member may accept travel in coach class or in premium class other than first class (e.g., business class).  However, the member may not accept a gift of travel in first class, unless the conditions exist that would authorize the Government to purchase a first class airline seat for the member.  [JFTR para. U7902D2]

If a military member receives over $250 in travel expenses from a non-Federal source in connection with one event, the member is required to describe the items that he or she received on an SF 326 and turn the form in to the Legal Office.  [JFTR para. U7908A].  When lodging is provided in kind, the member reports on the SF 326 the cost of the lodging to the non-Federal source (or the cost that would have been charged to a similar non-Federal source for similar lodging).  [JFTR para. U7908D].  When meals are provided in kind, the member reports on the SF 326 a reasonable estimate of the market value of the meals the member received.  [JFTR para. U7908D].  Since the travel expenses are gifts to the  [Air Force]  [name of Military Department or DoD agency] , they do not have to be reported on the member’s financial disclosure report (i.e., SF 278 or OGE Form 450).  [JFTR para. U7908H].

4.   Conclusions.  In my opinion, it is permissible for the  [Air Force]  [name of Military Department or DoD agency]  to accept, as travel payments from a non-Federal source, the travel expenses that have been offered in connection with the travel by  [name of military member].  [The value of the travel benefits to be received from  [name of non-Federal organization]  will exceed $250, and thus it will be necessary for  [(him) (her)]  to complete the SF 326 upon  [(his) (her)]  return.  The SF 326 should be submitted to this office.]  If you have any other questions, please let me know.

[name and title of author of memo or e-mail]

