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Here is a format for an opinion on whether it is permissible to use appropriated funds to pay for a TDY (i.e., temporary duty) for a particular purpose.  Before using the format, please research the ethics rules assiduously to ensure that this is the right format to use in your particular situation.

*****************************************************************************












[date]

MEMORANDUM FOR  [office symbol of client]

FROM:   [office symbol of your legal office]

SUBJECT:   Opinion on Permissibility of TDY

1.   This  [(memo) (message)]  responds to your request for advice on whether it is permissible to use appropriated funds to pay for  [name of government employee]  to go TDY to  [attend (name of event)]  [insert purpose of TDY].
2.   Facts.  You have provided the following information.    [ insert facts ]

3.   Law.  The Joint Federal Travel Regulation (JFTR), which applies to DoD military members, contains a relevant provision.  JFTR paragraph U2000 states:

TRAVEL POLICY

U2000 GENERAL

Each Service shall:

1.  authorize only travel necessary to accomplish the mission of the Government effectively and economically, and

2.  establish internal controls to ensure that only travel essential to the needs of the Government is authorized. 

The Joint Travel Regulation (JTR), which applies to DoD civilian employees, contains three relevant provisions.  JTR paragraph C4405 states:

C4405  JUSTIFICATION

1.  TDY assignments may be authorized/approved only when necessary in connection with official DoD activities or Government business.

2.  Travel must be planned and scheduled to accomplish multiple objectives whenever possible.

3.  Procedures must be in place to evaluate TDY requests to ensure that the:

a.  purpose is essential official business;

b.  objective cannot be satisfactorily accomplished less expensively by correspondence or other appropriate means;

c.  duration is no longer than required; and

d.  number of persons assigned is held to the minimum.

4.  TDY travel should not be authorized for secretaries, or clerical personnel when such services are available at the TDY site, unless essential for mission accomplishment. 

JTR paragraph 4410 states:

C4410  WHAT CONSTITUTES TDY TRAVEL

TDY travel includes the following:

1.  Assignments away from the employee's PDS that are not so frequent or lengthy that the location is, in fact, the employee's PDS;

2.  Participation in civil defense activities authorized under department/agency regulations;

3.  Witness duty to testify or provide information on the Government's behalf or on matters of official DoD concern;

4.  Attendance as a complainant at an administrative hearing when the complaint is related to the Federal reemployment of the complainant, the hearing is provided for by applicable Federal employment regulations, and it is held in a location that serves the Government's interests;

5.  Training course attendance conducted or sponsored by Government agencies or approved under department/agency regulations in accordance with 5 U.S.C. §4101-4118;

6.  Attendance at technical, scientific, professional, or similar meetings and conferences sponsored or arranged by non-Federal organizations;

7.  Interview travel required to fill a vacancy when the travel is authorized and considered justified (restricted to Government employees);

8.  Assignment as an attendant to a handicapped employee when the agency determines that the handicapped employee is incapable of traveling alone on official travel (56 Comp. Gen. 661 (1977)); and

9.  Change of command ceremony or funeral attendance (70 Comp. Gen. 200 (1991)) when the DoD component head or designee determines that circumstances relating to the component's activities justify designating the employee as the component's official representative. 

JTR paragraph 4415 states:

C4415  TDY ASSIGNMENTS SELECTIONS

Employee selection for TDY assignments must be based on official necessity and qualifications of the individual to best perform the service required.

Air Force Instruction (AFI) 65-103, Temporary Duty Orders, 23 Feb 01, paragraph 2.1.2. states:

2.1.2.  Determine the need for TDY.  Temporary duty is conducted to meet mission requirements only.  Do not permit travel when a letter, telephone, message, or less expensive means will do.  Keep the number of people who must travel to a minimum; for example, never allow two or more persons to travel when one person can do the job.  Determine if personnel near the temporary duty station can do the job.  Combine missions to carry out multipurpose results, thereby cutting unnecessary trips, number of persons traveling, places to be visited, variations in itineraries, and length of trips.  Keep personnel participation at conferences, meetings, and seminars to a minimum when travel is at government expense (including nonappropriated funds) and does not relate directly to the accomplishment of the mission (refer to DoD 5500.7-R, Joint Ethics Regulation, for official travel not at government expense).  Review and reauthorize, if needed, blanket and repeated travel orders.  Ensure travel is kept to the minimum necessary to carry out command or unit mission.  Screen requests for foreign travel to keep U.S. attendance at foreign conferences to minimum.  If possible, use U.S. personnel located at or near the conference site, and assure compliance with the DoD Foreign Clearance Guide before travel begins.  Coordinate local transportation requirements when sponsoring meetings and conferences to keep costs at an absolute minimum, including reducing the need for rental cars.
4.   Conclusions.

[In my opinion, the proposed TDY is permissible because....  ]

[The proposed TDY is not among the examples of TDY travel listed in JTR paragraph C4410.  It also does not meet the standards for TDY travel stated in JFTR paragraph U2000, JTR paragraph C4405, and AFI 65-103, since....     Accordingly, in my opinion, the proposed TDY is not permissible.]

[insert other conclusion]

5.   If you have any other questions, please let me know.

[name and title of author of memo or e-mail]

