POINT  PAPER  ON  DISCLOSURE  OF

GOVERNMENT  INFORMATION  TO  CONTRACTOR  EMPLOYEES

Sometimes a government contractor will request to have a meeting with a government employee who is in charge of a government organization.  The meeting will not be in connection with an already awarded contract.  The contractor may want to explain how the contractor’s capabilities and experience can help the government organization achieve its objectives (i.e., the focus is on information passing from the contractor employee to the government employee).  Or the contractor employee may want the government employee to tell the contractor employee how the government organization plans to meet its objectives (i.e., the focus is on information passing from the government employee to the contractor employee).  Or it could be a meeting where the government employee begins by sharing his or her “strategic vision” about the organization with the contractor employee, and then the contractor employee tells the government employee how the contractor can help in the realization of that vision (i.e., information passes in both directions).





Government employees who are asked to participate in such meetings must keep three things in mind.  First, Federal employees are prohibited from giving preferential treatment to any private individual or company.  [5 CFR 2635.101(b)(8)]  Thus, a government employee should not give a contractor an opportunity to make a marketing presentation or to ask questions about the government employee’s strategic vision for the organization, unless the government employee is willing to do the same for all similarly situated companies.  One way to prevent a claim of preferential treatment (or a claim of granting an “unfair competitive advantage”) is for the government employee to present his or her strategic vision for the government organization in an open forum where all can have access to it, such as on the organization’s website, or at an “Industry Day” to which all companies are invited.  In other words, if a government employee is willing to spend 30 minutes or an hour sharing his or her strategic vision with one contractor, the prudent course would be to open the meeting to all contractors (by making the presentation at a luncheon or conference sponsored by a professional association that is open to the public, for example).  Giving all interested contractors the same information at the same time is the preferred (and the legally most prudent) method of disseminating information.




Second, a government employee who is asked to participate in such a meeting with a contractor employee should keep in mind that he or she is always free to decline the request. It is always permissible to inform the requesting contractor that the government employee is prohibited from granting preferential treatment (or unfair competitive advantage) to any contractor, and, since the government employee does not have the time to meet with every contractor separately, the government employee declines the request.  Of course, this declination can be accompanied by an invitation to attend the organization’s Industry Day, and/or to view the information that is posted on the organization’s website.

Third, a government employee who chooses to participate in such a meeting with a contractor employee must make sure that any disclosure of information by the government employee is in compliance with the various restrictions on disclosing government information.  These rules can be summarized as follows.

(1)
Non-public information.  Employees may not disclose “non-public information” to further the private interests of any individual, company or organization.  [5 CFR 2635.703(a)]  “Non-public information” means information that the employee gains by reason of Federal employment and that he or she knows (or reasonably should know) has not been made available to the general public.  [5 CFR 2635.703(b)]

(2)
Advance procurement information.  “A high level of business security must be maintained in order to preserve the integrity of the acquisition process.”  [Federal Acquisition Regulation (FAR) 5.401(a)]  Employees participating in the acquisition process may not disclose:  (1)  information on plans that would provide undue or discriminatory advantage to private or personal interests, (2) information received in confidence from an offeror,  (3)  information otherwise requiring protection under the Freedom of Information Act or the Privacy Act,  or  (4)  information pertaining to internal agency communications (e.g., technical reviews, contracting authority or other reasons, or recommendations referring thereto).  [FAR 5.401(b) & (c)]

(3)
Releasing information about a procurement before solicitation is issued.  “Information concerning proposed acquisitions shall not be released outside the Government before solicitation except for presolicitation notices in accordance with [FAR] 14.205-4(c) or 36.213-2, or long-range acquisition estimates in accordance with [FAR] 5.404, or synopses in accordance with [FAR] 5.201.  Within the Government, such information shall be restricted to those having a legitimate interest.  Releases of information shall be made (1) to all prospective bidders, and (2) as nearly as possible at the same time, so that one prospective bidder shall not be given unfair advantage over another.”  [FAR 14.211(a)]

(4)
Information related to a source selection.  Employees may not disclose contractor bid or proposal information or source selection information.  [41 USC 423(a), (f)(1), (f)(2); FAR 3.104-4(a)]  [Note:  This is information related to a specific source selection.]

(5)
Trade Secrets Act.  The Trade Secrets Act states that, unless authorized by law, an employee may not publish or disclose any information (1) that comes to him in the course of his employment or official duties,  and  (2) that concerns or relates to the trade secrets, processes, operations, style of work, or apparatus, or to the identity, confidential statistical data, amount or source of any income, profits, losses, or expenditures of any person, firm, partnership, corporation, or association.  [18 USC 1905]
(6)
Intelligence.  Releasing intelligence to contractors must be in compliance with Air Force Instruction (AFI) 14-303, Release of Intelligence to US Contractors, 1 April 1999.

Mr Mark Stone  /  AFMC Law Office  /  Wright-Patterson Air Force Base OH  /  30 Mar 99

