WIDELY ATTENDED GATHERING -- FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

In its Standards of Ethical Conduct for the Executive Branch (5 CFR Part 2635), the Office of Government Ethics states a general prohibition against accepting gifts from a prohibited source or offered because of an employee's official position.  One of the exceptions to this general rule permits accepting an invitation of free attendance at a "widely attended gathering."  [5 CFR 2635.204(g)]  The purpose of this FAQ is to examine this exception.  For purposes of this FAQ, please assume that the gift of free attendance at the widely attended gathering has been offered either from a prohibited source or because of your official position.

1.     There will be a conference in my area next weekend.  The admission fee for the conference is $150, but the conference sponsor has offered me free admission.  May I accept the offer?  You may accept a sponsor's offer of free attendance if the event meets the criteria for a widely attended gathering and there is a determination that your attendance is in the interest of your agency because it will further agency programs or operations.  The gathering must be of mutual interest to a number of parties.  It will be considered widely attended if it is open to members from throughout a given industry or profession or if those in attendance represent a range of persons interested in a given matter.

2.     Does anyone have to approve my accepting the offer?  As noted, you may accept the offer only if the determination of agency interest is made by your agency designee.  The agency designee is your first supervisor who is a commissioned officer or civilian grade GS-12 or higher.  The agency designee may make this determination only after consultation with his local Ethics Counselor.  

3.     Is a written determination of agency interest required?  A written determination is required if the sponsor is a person (which includes a business organization) who has interests that may be substantially affected by the performance or nonperformance of your official duties.  A written determination is also required if the sponsor is an organization, and a majority of the members of the organization have such interests.  The written determination should include a finding that the agency's interest in your attendance outweighs any concerns that acceptance of the gift may improperly influence you in the performance of your duties.

4.     What factors should the agency designee apply when making this determination?  The agency designee should consider the importance of the event to the agency, the nature and sensitivity of agency matters that affect the sponsor of the event, the significance of your role in those matters, and the value of the gift of free attendance.

5.     I understand the requirement for an agency interest in my attendance.  In addition to an agency interest, the event must be widely attended.  Is there a specific minimum number of people who must attend before the event is considered widely attended?  There is nothing that formally defines how many people must attend for an event to be considered widely attended.  The DoD General Counsel's Office has said that 20 attendees can be considered a large number.

6.     What can I accept as part of the free attendance?  For example, may I accept a meal served at the event?  Free attendance includes not only waiver of a conference or admission fee, but also includes food, refreshments, entertainment, instruction, and materials furnished to all attendees as an integral part of the event.  It does not include meals taken other than in a group setting with all other attendees.

7.     Are there any other items that are not considered part of free attendance?  Free attendance does not include transportation, lodging, and entertainment collateral to the event.  You should discuss the conference agenda with your agency designee and/or Ethics Counselor to determine what may or may not be accepted.

8.     Does the widely attended gathering rule apply only to conferences?  No, the rule applies to any gathering that meets the criteria.

9.     What about sporting events or other social occasions?  There have been opinions providing that the widely attended gathering rule may be applicable to sporting events or other social occasions.  The attendees at the event must meet the criteria for a widely attended gathering (i.e., there must be a sufficient number and they must be from a given industry or profession or they must represent a range of persons interested in a given matter).  Additionally, there must be an opportunity to meet with the people immediately before, during, or immediately after the event.  For example, a DoD employee with official interest in the installations surrounding a community may use this exception to accept free attendance at a dinner party hosted by a local civic association if the other invitees have similar interests.  Similarly, this exception may be used to watch a sporting event (such as a horse race) from the Governor's tent (or similar area) where there will be an opportunity to meet with other invitees.  However, this exception could not be used to accept free attendance to sit in the stands of a sporting event because the opportunity to converse with others is severely limited.  Another example where this exception has been applied is golf tournaments where there is an opportunity to meet with all participants either before or after the tournament.  However, where there is no opportunity to meet with all participants, and the only participants with whom conversation is possible are the other members of the foursome, this exception would not apply.

10.    Suppose my wife and I are invited to a dinner party which will be attended by a bunch of local business and political leaders.  My agency designee approves my attendance, but what about my wife?  It is very rare that agency interests will be served by having a spouse participate in a widely attended gathering.  However, that does not mean she cannot go.  Where others in attendance will generally be accompanied by a spouse or guest, the agency designee may authorize an employee's spouse or guest to participate in any portion of the event at which the employee's free attendance is permitted.

11.    If the right conditions exist, I can accept a sponsor's offer of free attendance at a widely attended gathering.  What if I am invited by someone other than the sponsor?  The general rule is that you may accept a sponsor's offer of free attendance.  There are two exceptions to this general rule.  First, if someone other than the sponsor bears the cost of the employee's attendance but does not designate which employee is to be invited, the gift of free attendance may be accepted.  For example, Company A may give the event sponsor $500 to provide free attendance to five employees at an award dinner, and permit either the sponsor or the employee's organization to determine which specific employees will be invited.  However, if Company A designates who will be invited, the gift of free attendance may not be accepted unless the conditions of the second exception are satisfied.  Second, if more than 100 people are expected to attend, and the value of the gift of free attendance is $250 or less, the gift of free attendance may be accepted even if someone other than the sponsor designates who is to be invited.

12.    If the cost of attendance is $150, and Company A offers my wife and I free attendance at an award dinner sponsored by a professional association, may I accept the invitation for both my wife and myself?  No, because in this case the value of the gift of free attendance would be $300.

13.    Who do I contact if I have additional questions?  For additional information, you should contact your Ethics Counselor.
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