GIFTS TO SUPERIORS FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

In its Standards of Ethical Conduct for the Executive Branch (5 CFR Part 2635), the Office of Government Ethics states general rules concerning gifts between employees.  The rules include a number of common sense exceptions.  The purpose of this FAQ is to examine these rules and how they have been supplemented by the Department of Defense in the Joint Ethics Regulation (specifically, JER 2-203)).

1.     Are all gifts between employees prohibited?  No.  The rules apply to gifts to "official superiors" and gifts from employees receiving less pay.  In addition, as discussed below, there are a number of situations where gifts may be given to superiors or accepted from employees receiving less pay.

2.     Who is considered my official superior?  An "official superior" means someone, including but not limited to your immediate supervisor, whose official responsibilities include directing or evaluating the performance of your official duties.  Your "official superiors" include all the "official superiors" in your chain of command.  (Example:  your rating official is Major X, who is rated by Colonel Y, who is rated by General Z.  All three are considered your "official superiors.")

3.     A friend with whom I used to work has been promoted, and now receives more pay than me.  Am I subject to the rules if I want to give my friend a gift?  In general, no.  The rule concerning gifts from someone who receives less pay does not apply if there is no subordinate-official superior relationship between the employees and there is a personal relationship between the employees that justifies the gift.

4.     I am a GS-13, Step 1.  I would like to give a gift to someone who is a GS-12, Step 8.  Do the rules apply to this situation?  Yes.  Assuming that the gift would not be based on a personal relationship between you and the person to whom you want to give the gift, and assuming that the gift would not be authorized by one of the exceptions described below, the rank or grade of the employees is not relevant.  The statute upon which the rule is based (5 USC § 7351) refers only to the relative pay of the concerned employees, and a GS-12 Step 8 receives more pay than a GS-13 Step 1.

5.     What are the exceptions which permit gifts to official superiors or from employees receiving less pay?  There are a number of exceptions, as listed below.

· The following items may be given on an occasional basis.

· Items, other than cash, with an aggregate value of $10 or less per occasion. 

· Food and refreshments shared in the office. 

· Personal hospitality provided at your residence. 

· Items given in connection with receipt of personal hospitality.

· Recognition of infrequently occurring events of personal significance (e.g., marriage, illness, birth of a child). 

· Termination of subordinate-official superior relationship.

6.     May I give my boss a birthday or Christmas/Chanukah present?  Birthdays and Christmas/Chanukah (and other holidays at which it is traditional to give gifts) are not "infrequently occurring events."  Therefore, you may give a gift if it is $10 or less under the first exception.

7.     Are gifts given for infrequently occurring events subject to the $10 limit?  No, but these gifts must be appropriate to the occasion.  Similarly, personal hospitality at your residence, or something given in connection with your receipt of personal hospitality, must be of a type and value customarily given by you on such occasions.

8.     My boss will be retiring in a few weeks, and I would like to give him a retirement gift.  If I may do so, is there a limit on what I may give?  You may give your boss a retirement gift.  Retirement (and PCS/reassignment) terminates the subordinate-official superior relationship.  The gift is not subject to a specific value limit, but must be "appropriate for the occasion."

9.     I really can't afford to give my boss an appropriate gift, and a group of us in the office would like to present a gift on behalf of the office.  Are we allowed to make this type of group gift?  Yes, group gifts are permitted, provided the value of the gift(s) presented by a group does not aggregate more than $300.

10.    I have discussed a group gift with a couple of people in the office.  We would like to ask others to contribute towards the gift.  May we solicit contributions, and is there a limit on how much may be solicited?  You may ask others to make voluntary contributions towards the group gift.  You may solicit a specific amount as a contribution, provided the suggested amount does not exceed $10.  If you recommend a specific amount, you must accompany the recommendation with a statement that the employee is free to contribute less than the recommended amount or nothing at all.

11.    The group will recommend contributions of $10 towards the gift.  We want to present the gift at a dinner, and intend to pay the meal costs for the boss and his wife.  May we solicit a separate amount for the cost of the meals?  Yes.  You may solicit a nominal amount for food, refreshments, and entertainment at an event to mark the occasion for which the gift is given.  This extra amount is not subject to the $10 limit.

12.    I have already contributed towards one group gift.  Someone from an organization of which I am a member approaches me about contributing towards that organization's group gift.  May I contribute to that group gift as well?  While you may contribute towards both gifts, it would not be a good idea.  When a subordinate contributes to gifts from two different groups, the value of the gifts from each group is aggregated to determine if the $300 limit has been exceeded.  For example, if each group gave a $200 gift, the $300 limit would be exceeded.  

13.    Is there a limit to the number of groups that may present a gift?  There are no limits in the regulations.  However, you must always be concerned with appearances, and when several groups present gifts it can create the appearance that an official is using his official position for his personal benefit.  The number of groups should be kept to a reasonable minimum.

14.    May different groups present gifts based on a common theme?  There is no prohibition against different groups coordinating their gifts around a common theme (which may also prevent an embarrassing duplication of gifts).  However, groups may not pool their funds to buy an item with a value in excess of $300.  Further, groups may not buy individual pieces of something that is normally sold as a set in order to avoid the $300 limit.  For example, one group could not buy the 2-4-6-8 irons of a golf set for $200 while another group buys the 3-5-7-9 irons for another $200.  Similar rules would apply to any other items (silverware, china, etc.) that are normally sold as a set.

15.    Are there any exceptions to the $300 limit for a group gift?  A change to the JER permits groups of employees to give gifts exceeding $300 in value to superiors on occasions that terminate the superior-subordinate relationship if the gifts are appropriate to the occasion and are uniquely linked to the departing employee's position or tour of duty, and commemorate the same. You should check with an Ethics Counselor to determine if this exception applies to your particular situation.

16.    Who do I contact if I have any other questions?  For additional information, you should contact your Ethics Counselor.
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