31 U.S.C. 1353 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The Air Force (and other Federal agencies) may accept gifts only in accordance with specific statutory authority.  While there is a general gift acceptance statute for the Air Force (which is implemented in AFI 51-601), there is also a special statute (31 USC § 1353) concerning acceptance of gifts of travel benefits by executive branch agencies.  When acceptance under 31 USC § 1353 is authorized, those procedures must be followed in lieu of the gift acceptance procedures in AFI 51-601.  The purpose of this FAQ is to address accepting gifts of travel benefits under 31 USC § 1353.

1.     The Air Force is sending me TDY to present a paper at a conference.  The conference sponsor has offered to pay my travel, lodging, and meal costs.  May I accept this offer?  31 U.S.C. 1353 authorizes the Air Force to accept payment from a non-Federal source of travel expenses associated with attendance of a military or civilian employee at "any meeting or similar function relating to the official duties of the employee."  Thus, the Air Force may accept the offer, not you.  The Joint Federal Travel Regulations (Chapter 7, Part W for uniformed personnel) and the Joint Travel Regulations (Chapter 4, Part Q for civilian personnel) establish the procedures for accepting payment under this statute.

2.     What meetings or similar functions are covered by this statute?  The regulations describe several types of events for which payment may be accepted.  They include an event at which the employee participates as a speaker or panel member; a conference, convention, seminar, symposium or similar event attended primarily for training or to exchange information concerning a subject of mutual interest; and certain events where the employee will receive an award or honorary degree in recognition of meritorious public service.

3.     What meetings or similar functions are not covered by this statute?  Meetings required to carry out a statutory or regulatory function of the Air Force are not covered by the statute.  These include investigations, inspections, audits, site visits, negotiations, and meetings concerning litigation.  In addition, payment of travel expenses may not be accepted under this statute for attendance at promotional vendor training or other meetings whose primary purpose is to market products or services.

4.     I will be attending the conference on permissive TDY.  May I still accept the payment?  No.  Permissive TDY is travel at no expense to the Government.  Because you would be responsible for all travel costs associated with the permissive TDY travel, any payment of those costs to you would be a gift to you rather than a gift to the Air Force.  You may accept such payment only in accordance with the rules on accepting gifts.

5.     My agency would like to send me to the conference, but does not have enough money in its travel budget to send me.  Can I ask the conference sponsor if it would be willing to pay my travel expenses?  No.  Employees may not solicit payments under this statute.  However, employees may inform the sponsor that the Air Force could accept such payments, as long as the payments are not solicited.

6.     The conference is being sponsored by a professional association, but a major Air Force contractor has offered to pay the travel expenses.  Does this create any kind of problem?  It might.  There is no requirement that the conference/event sponsor pay your travel expenses, and you may receive payment from more than one non-Federal source.  Regardless of who is providing the payment, the Ethics Counselor should do a conflict of interest analysis, guided by the following factors, when advising the travel approving authority if payment should be accepted:  (1) who is paying the travel expenses; (2) what is the purpose of the function; (3) who else will attend the function; (4) what matters affecting the non-Federal source are currently pending at the Air Force; (5) how significant is the employee's role in those matters; and (6) what is the value and nature of the benefits being offered.

7.     Who approves acceptance of benefits under this statute?  Only your travel approval authority may authorize you to accept any benefits under this statute.  This must be done in advance of travel and after receiving advice from an Ethics Counselor.

8.     What travel expenses may be paid   Costs of transportation (e.g., air travel, taxis, mileage for use of POV), lodging, meals, and other expenses for which reimbursement is authorized by travel regulations may be paid under the statute.  Also payable are conference fees and training fees.

9.     The conference will be held at a fancy resort.  The cost of a room is considerably more than the maximum authorized for that area by the travel regulations.  May I accept payment for the full cost of the room?  Yes, provided that the accommodation is comparable to that offered to, or purchased by, other similarly situated individuals attending the conference.  

10.    The organization sponsoring the conference has offered to pay the travel expenses for my spouse to accompany me.  May I accept the payment?  In most cases, the answer will be no.  Travel benefits for an accompanying spouse may be accepted under this statute only if the spouse's presence at the conference is in the interest of the Air Force because the spouse directly supports the Air Force mission or assists the employee in carrying out official duties, the employee will receive an award or honorary degree, or the spouse will participate in substantive programs related to Air Force programs or operations.  If these conditions are not met, any payment to you of your spouse's travel expenses would be considered a gift to you, and may be accepted by you only as authorized by ethics regulations.

11.    How may the travel expenses be paid?  The preferred method for payment is payment in-kind, where the benefits are paid directly by the non-Federal source (e.g., the non-Federal source pays the hotel directly or provides you with an airline ticket). Payment may also be made by check (or similar instrument) payable to the Air Force. You should advise the non-Federal entity that payment may not be made in cash or by check payable to you.

12.    Do I need to submit a travel voucher after completion of the travel?  You will, of course, need to submit a travel voucher (DD Form 1351-2 or other appropriate form) if you paid for your expenses and the non-Federal source reimbursed the Air Force by a check.  Similarly, a travel voucher will be required if there are any travel costs to which you are entitled which were not paid by the non-Federal source (e.g., transportation to and parking at the airport).  You will probably need to submit a travel voucher even if you will not be seeking any reimbursement for travel expenses in order to close out your travel records, but should check with your local travel/finance office to determine its procedures in such cases. 

13.    Are there any other reports that I need to submit?  All legal offices are required to submit reports twice a year describing travel payments in excess of $250 per function accepted under this statute.  The information for these reports is obtained from you, the traveler.  You should complete an SF 326, Semiannual Report of Payments Accepted from a non-Federal Source, and provide it to your Ethics Counselor as soon as possible after the travel is completed.

14.    Must I report this on my financial disclosure report?  No.  The payments made are gifts to the Air Force, not to you as an individual.  Accordingly, there is no requirement to report the reimbursement on your SF 278 or OGE Form 450.

15.    Who do I contact if I have any other questions?  For additional information, you should contact your Ethics Counselor.
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